En av Sveriges mest skadedrabbade idrottsmän. den gamla bandystjärnan Tord Amré från Ljusdal, är frisk. Botad med hjälp av en lutande bänk.
Huvudet ner och fötterna upp
alternativen Tord, som i hela sitt liv sökt all tillgänglig hjälp för sin ryggskada, kom av en slump i kontakt med Svenska hälsobänken. Ett redskap som påminner om en vanlig gungbräda.
— Efter två veckor var jag, idrottsinvaliden, helt återställd, säger Tord och talar om ett litet mirakel.
Hälsingegrabben Tord är bara en av många idrottsmän som kan vittna om ryggbänkens speciella egenskaper.
Ryggen knäckte till
Tords problem uppstod redan i 13-årsåldern. I samband med en bandymatch “låste sig” ryggen och åttondeklassaren blev ängliggande, borta från skolan i flera månader.
‒ Det gjordes en massa undersökningar, men ingen kunde förklara varför jag hade så ont,säger Tord.
I det militär planerade Tord Amré att söka FN-tjänst, men han klarade inte ens av att stå i enskild ställning.
Aktiv trots smärtor
‒ Vissa läkare funderade över hur jag kunde ha sådana smärtor och samtidigt klara av att bedriva elitidrott. Andra, som misstänkte hur det stod till, uppmuntrade mig att träna och hålla ryggen igång.
‒ Men, säger Tord, det var inte förrän i vuxen ålder som jag fick besked om att jag led av så kallad blockkota. Två kotor,som saknade diskar, var ihopväxta sen födseln. Jag drabbades av kramper och ständiga inflammationer.
Bandykarriären, som sträckte sig från Ljusdal till Hammarby. över 400 allsvenska matcher och ännu fler mål, kantades av en sällan skådad skadelista.
‒ Att vara så kallad spjutspets i bandy har kostat mig fruktansvärt mycket i lidande, säger den 46-årige Järvsöbon, idag marknadschef på tidskriften Medikament.
1992, i samband med ett grävarbete på tomten, förvärrades ryggproblemen akut.
Ingen förstod
Alla experter, läkare, massörer, sjukgymnaster, naprapater, kiropraktorer och en kinesiolog (kinesiologi är en alternativ terapiform som kombinerar öster- och österländsk läkekonst) stod frågande. Tord Amré blev ordinerad minst ett års total konvalescens.
En tid senare inträffade något som Tord liknar vid ett mirakel. Av en ren slump kom han i kontakt med en ny svensk uppfinning, en
ryggbänk.
Själva bänken, som ser ut som en vippbräda, går på hjul.
Tord kan själv spänna fast sig i fötterna och med ett enkelt handgrepp vicka brädan så att den lutar mellan 15 och 30 grader.
Tyngdlagen gör sitt
I denna lutning, med huvudet mot golvet, sker en naturlig utdragning, en stretchning av ligament och muskler. Venblodet tar sig lättare (utan muskelkraft) tillbaka till hjärtat där det snabbt blir renat från olika slaggprodukter.
Utdragningen i de olika lederna, till exempel knäleden, höftleden och ryggraden, resulterar i att frisk vätska sugs in i leden.
Sträckbehandlingen har visat sig gynnsam vid diskbuktningar, diskbråck, muskelkramper i ländryggen och vid broskförstoringar i höfter eller knän.
Tord Amré uppfann egna övningar på brädan. Han vred sig åt sidan, låg på mage, gjorde armhävningar. Han kände hur
blodgenomströmningen ökade i hela kroppen.
‒ Efter 14 dagar var jag helt frisk, säger Tord. Idag använder jag bänken endast i förebyggande syfte. häger han och fortsätter:
‒ Om tröttheten och värken slår till lägger jag mig i fem minuter på bänken och kommer sedan upp som en ny människa. Ja, det känns nästan som att gå på moln.
‒ Om jag inte hittat detta hjälpmedel hade jag suttit i rullstol i dag. Det är jag övertygad om.
Tomas Sjöman
AFTONBLADET HÄLSA
De har också sträckt ut sig
Andra kända idrottare som använt Svenska hälsobänken är skridskoåkaren Tomas Gustafson, Bengt-Åke Gustafson med flera spelare i hockeylandslaget Tre Kronor, skidåkaren Torgny Mogren och friidrottarna Mattias Sunneborn och Erika Johansson.
Trollhättebor blev starkare
En pilotstudie som gjorts i Trollhättans kommun visar att några enkla övningar kan hjälpa personer med förslitna knäleder. En grupp personer med broskförstoringar i knälederna behandlade sig själva med hälsobänken under fem månader.
Efteråt jämfördes de 20 testpersonerna med en kontrollgrupp. Smärtnivån hos testpersonerna minskade med 60 procent.Samtidigt som muskelstyrkan ökade.
— Många personer som har bäckenskador eller inflammationer i ländrygg, axlar och nacke har blivit hjälpta av denna typ av självbehandling. Men inte alla, framför allt inte de som redan har utslitna leder, säger Claes Lenngerd, läkare vid Kommunhälsan i Trollhättan.
Ryggpatienter lånar bänk
Nyligen blev det klart att Rehabiliteringsmedicinska kliniken vid Karolinska sjukhuset i Stockholm, med överläkare Svante Larsson som ledare, fått klartecken att genomföra en studie med Svenska hälsobänken.
En första pilotstudie på 50 slumpmässigt utvalda ländryggspatienter, i åldern 18-55 år, genomförs i vår. Patienterna kommer att få låna hem en bänk som komplement till den ordinarie behandlingen.
Hittills genomförda, enskilda, tester med bänken har i många fall visat mycket goda resultat.